5/5 (5)

Как да преценим дали определена информация е достоверна или не?

Вероятно всеки потребител е попадал на онлайн статия или новина от уеб сайт, която предоставя противоречива, провокативна или дори грешна информация. С развитието на Интернет и социалните мрежи се появиха и източници, които имат за цел да злоупотребят с нашето доверие. Нещо повече – социалните мрежи са напълно способни да превърнат една неистина или откровена лъжа в правдоподобна информация. Ето защо е желателно преди да споделим или да използваме някаква информация от уеб пространството, първо да се уверим, че тя е действителна.

Напоследък е много актуална темата за полезността на съдържанието. Почти никой не обръща внимание на достоверността на съдържанието. А как може съдържание, което не е достоверно, да бъде полезно? Това съдържание не само е безполезно – понякога използването му може да Ви постави в неловка и комична ситуация, а в други случаи дори да способства за загуба на възможности или пари.

„Сърфирайки“ в Интернет може да откриете много информация – коя от коя по-подвеждаща. В тази статия ще се опитаме да групираме различните типове невярна информация, както и причините, които водят до появяването и в уеб пространството. Изцяло оставяме на Вас да определите дали информацията, поместена в нашата статия, е достоверна или не …

online-info

  1. Информация с цел атрактивност

Това са провокативни статии или заглавия (заглавия с въпросителна) най-често в новинарски сайтове. Тяхната цел е да приковат вниманието и да привлекат повече трафик за сайта. В голям процент от случаите впоследствие информацията се опровергава – частично или напълно (с точно противоположната новина). Естествено – посещенията в сайта остават и се отчитат. Тук принципът е, че подвеждащата, но аткрактивна информация е много по-ценна за създаващия я, отколкото вярната, но не толкова сензационна новина.

  1. Информация с рекламна цел

Тук спадат всички PR, промоционални и други подобни статии (необозначени предварително като такива), които имат за цел да представят човек, продукт или услуга в положителна (или в отрицателна) светлина. Проблемът в случая е, че ако Вие търсите нещо конкретно, можете да бъдете сериозно подведени, попадайки на подобна статия, защото най-малкото тя ще е необективна. Добрата новина е, че подобни статии се разпозвават лесно.

  1. Информация за целите на SEO

В тази група включваме съдържание, което се генерира единствено и само с цел SEO. Най-често става въпрос за определено количество текст, което може и да не казва нищо съществено, но за сметка на това ще донесе някой друг полезен линк, вмъкнат измежду изреченията. Не се учудвайте ако днес попаднете на статия, която показва преобладаващите ползи от кафето, а утре срещнете друга – която доказва колко вредно всъщност е то. В крайна сметка и двете статии ще са Ви безполезни, особено ако търсите информация за това вреди ли кафето на Вашето здраве или не. Но тези статии (всяка сама за себе си) са постигнали своите цели, въпреки че са предоставили противоречива информация на потребителя.

  1. Информация с користна цел

Все по-актуално става и създаването на информация – текст, изображения, линкове и други, които имат за цел да откраднат Ваша лична информация, а понякога и информацията от Вашия компютър. Трябва да бъдете много внимателни при посещението на определени сайтове в Интернет, колкото и интересна да изглежда на пръв поглед информацията, поместена в тях, тъй като създателите на подобна информация са много изобретателни и знаят как да Ви излъжат.

  1. Друга информация

Длъжни сме да обособим и такава група, тъй като едва ли може с една кратка статия да се изчерпат всички типове подвеждаща информация в Мрежата. Тук можем да добавим всяка друга недостоверна информация, създанена по най-различни причини, която може да се открие онлайн.

Как да разпознаваме подвеждащата информация и да стоим далеч от нея. Нашият съвет – ПРОВЕРЯВАЙТЕ!

Както добре знаем, проверката е най-висшата форма на доверие, затова проверявайте и не се доверявайте веднага на всяко нещо, прочетено в Интернет. Най-добрият начин да проверите дадена информация е като потърсите потвърждение от друг източник (различен от Интернет). Уверете се, че информацията, която сте прочели е вярна, обективна и полезна. Преди да си създадете мнение, трябва да сте сигурни, че снимката, на която сте попаднали не е колаж, а видеото, което сте изгледали, е автентично. Източници, които могат да потвърдят информацията, открита в Мрежата, например са други електронни или печатни медии (но трябва да имате предвид, че те много често се позовават именно на информация от интернет сайтове, която често пъти се оказва невярна).

И накрая един съвет – допитвайте се по-често и до традиционните, консервативни, старомодни и засипани с прах книги от библиотеката – няма да повярвате в колко много случаи ще Ви свършат чудесна работа …

Вашият коментар