4.83/5 (6) Броят на потребителите във Фейсбук наближава 2 милиарда и затова е важно да изградите и оптимизирате фейсбук страница за своя бизнес. Изглежда лесно, нали – просто качвате малко снимки и правите разни публикации.

Грешите!

Шансовете ви да ви забележат в тази огромна социална мрежа без дългосрочна и детайлна стратегия са нищожни. Приготвили сме ви 14 съвета, с които да ви помогнем да организирате добре своята фейсбук страница, за да получава възможно най-много харесвания и действия.

 • Не правете личностни профили за бизнеса си

Много хора правят профил на своя бизнес във Фейсбук вместо корпоративна страница. По този начин се изпускат всички възможности, които социалната мрежа предлага за бизнес развитие. Фейсбук страницата ви позволява да рекламирате, спонсорирате публикации, анализирате и много други неща.

Също така, няма смисъл да си правите втори собствен профил, който да е свързан с бизнеса ви. Хората го правят, за да могат да контактуват директно с феновете, но без да използват личния си профил. Понякога се получава, но е против правилата на Фейсбук и рискувате бан.

 • Избягвайте гафовете с публикациите чрез ролите в страницата

Едно от най-неприятните неща, което може да сполети бизнеса ви във Фейсбук, е някои от служителите ви, без да иска, да публикува на корпоративната страница лични снимки и постове. За да избегнете това, дайде администраторски права само на тези служители, които се занимават с поддръжката на страницата и наистина трябва да имат достъп до нея. Преди това се уверете, че са добре обучени и знаят какво правят. Също така, като публикувате корпоративен пост, внимавайте да не го направите с личния си профил, а винаги избирайте „от името на страницата“.

 • Сложете атрактивна профилна снимка

Необходима ви е добре разпознаваема и привличаща профилна снимка на бизнеса ви – например, лого или нещо ярко свързано с бранда. Снимката на страницата ви е първото нещо, което потребителите виждат, като я намерят, а и по-хубавото изображение се открива по-лесно при търсене. Внимавайте и с размерите, които са препоръчителни за профилна снимка.

 • Изберете завладяваща снимка на корицата

Освен профилна снимка ще ви трябва и такава за корицата. Тъй като последната заема наистина голямо пространство на страницата, изберете изображение с високо качество и атрактивен дизайн. И в този случай трябва внимателно да прецените кой е точният размер за картинката.

 • Добавете Call-to-Action бутон

Възможностите за бутони за действие на страниците са наистина разнообразни – покупка, регистрация, резервация, абониране и много други. Към всеки вид можете да вградите линк към вашия уебсайт.

Това е един от най-ефективните начини да използвате Фейсбук, за да увеличите трафика към сайта си. С такъв бутон привличате вниманието и материализирате усилията си.

 • Попълнете информацията за бизнеса си

Секцията с информацията относно бизнеса е една от най-важните във Фейсбук страницата. Това е едно от първите места, които хората посещават, за да разберат повече за вас. Оптимизирайте описанието на страницата с полезна информация за вашия бизнес – общо описание, мисия, визия, история и така нататък. По този начин потребителите ще почувстват по-добре смисъла на страницата и връзката й с вашия бизнес.

 • Публикувайте снимки и видеа

Визуалното съдържание отдавна е неизменна част от онлайн маркетинга. Изображенията са чудесен начин да свържете бранда си с публиката, но също толкова ефикасни са и видеата. Раздвижете въображението си и споделяйте интересни видеа с вашите фенове. Можете да им позволите да погледнат зад кулисите на вашия бизнес, така че да се почувстват по-близки до него.

фейсбук ангажираност

 • Определете идеалното време за публикуване

Много важни елементи от стратегията ви във Фейсбук са времето и честотата на публикациите, които правите. Ако публикувате твърде рядко, едва ли ще бъдете забелязани, но пък от друга страна не трябва и да прекалявате с твърде много постове, които да навирате в лицето на хората.

Затова е по-добре да изполвате приложение за календар и график на фейсбук публикации. С него можете да настройвате предварително своите постове и да намерите най-подходящото време за публикуване. В началото ще ви е трудно, но постепенно ще откриете идеалния баланс (с помощта на анализите на Фейсбук, разбира се).

Фейсбук дава възможност да насочвате публикациите си към определена аудитория – спрямо характеристики като пол, възраст, семейно положение, интереси и други. Тази настройка е достъпна за всяка спонсорирана публикация, като е възможно да комбинирате различни критерии за таргетиране.

 • Закачайте важни публикации най-отгоре на страницата

Когато обновявате съдържанието на страницата си, по-старите публикации потъват по-надолу. Затова е разумно, ако някоя от тях е с по-голямо значение, да я закачите най-отгоре. По този начин можете да привличате вниманието на потребителите върху конкретното послание за по-дълго време, да промотирате нови продукти, предстоящи събития и други неща.

 • Решете дали искате феновете ви да ви изпращат лични съобщения

Ако желаете да позволите на феновете си да комуникират с вас чрез лични съобщения, не забравяйте да направите съответната настройка. Препоръчително е да давате възможност на потребителите да достигат до вас колкото се може по-лесно и бързо, затова е добре да включите тази опция. Направете го, обаче, само ако действително имате време да четете и отговаряте на съобщенията, иначе ефектът ще е обратен.

 • Следете и отговаряйте на коментарите на страницата

Задължително е да следите известията на страницата си и да отговаряте на коментарите от феновете. Разбира се, не сте длъжни да пишете отговор на абсолютно всеки коментар, но никога не пропускайте да се включвате в дискусии, които пряко касаят бизнеса, и особено при възникване на спорове и клиентски недоволства.

 • Промотирайте страницата си, за да спечелите нови последователи

Когато в страницата вече има достатъчно съдържание, е време да започнете нейното промотиране.

Първата ви възможност е да създадете платена реклама. Можете да избирате измежду различни видове шаблони, както и да таргетирате публиката спрямо разнообразни критерии. Важно е да посочите адекватен бюджет според вашите възможности и желаните резултати.

Хубаво ще е да вградите в рекламата атрактивно послание заедно с качествени визуални елементи. Постарайте се добре в този аспект, защото именно тези елементи на рекламата ще максимизират ефективността й и ще представят вашия бранд пред хората.

 • И накрая – измервайте успеха на усилията ви във Фейсбук

Има няколко начина да анализирате постиженията си във Фейсбук. Можете да ползвате външни приложения или вградените анализи в социалната мрежа. С тях сте способни да измервате броя на хората, до които са достигнали публикациите ви, ангажираността им, социалните действия, както и демографията на вашите фенове. С помощта на тези анализи ще разберете дали сте на правилния път и какво е добре да промените във Фейсбук маркетинг стратегията си.

Вашият коментар