5/5 (5)

В интернет всеки се бори да изгради и да разполага с интересен, полезен и доходоносен уеб сайт. Кои са важните моменти, на които трябва да обърнем внимание, за да сме конкурентоспособни?

Предлагаме Ви нашия „топ 10” на правилата, които трябва да се спазват, за да се създаде и поддържа отлична уеб страница:

1. Лесна навигация

Посетителят на Вашата уеб страница трябва да може лесно и бързо да се ориентира в нея и да намери информацията, която търси без излишно лутане из менютата. Бутоните за навигацията трябва да са разположени близо един до друг, да са организирани в групи и да са лесни за откриване.

2. Бързина на зареждане на страниците

Мултимедията (аудио и видео) увеличава времето за зареждане на дадена уеб страница. Използвайте ги мъдро! Не принуждавайте потребителитеда чакат прекалено дълго докато се заредят отделните страници от сайта Ви, тъй като това едва ли ще им допадне особено.

3. Актуално съдържание

Винаги се стремете да попълвате сайта си със свежо съдържание. Актуалната информация ще кара посетителите да се връщат в сайта Ви често, защото ще знаят, че информацията в него се обновява ежедневно. Потребителите търсят само актуална информация!

4. Добра читаемост

Ако уеб страниците са с цветен фон или на тях има изображения, текстовете трябва да бъдат в цвят, който лесно да се различава и да е удобен за четене. Използвайте цветови комбинации, които са приятни за окото и поставяйте празни (бели) пространства между края на изображенията и началото на текстовите абзаци – това ще улесни читателите Ви.

5. Резолюция и големина на монитора

Винаги се съобразявайте с различните разделителни способности и различните размери на мониторите, които Вашите посетители използват. Сайтът Ви трябва да изглежда еднакво добре на компютри с малки и големи монитори, както и на екрани с всякаква разделителна способност. По възможност винаги избягвайте скрола на страниците. Все по-важно значение придобива и мобилната версия на сайта!

6. Браузър съвместимост

Уверете се, че сайтът Ви се зарежда еднакво добре през най-популярните уеб браузъри. Най-използваните браузъри са Internet Explorer и Mozilla Firefox. Не забравяйте и за Google Chrome! Opera и Safari също не са за пренебрегване. Задължително се съобразете и с отделните версии на интернет браузърите, тъй като те също имат своите особености, за които трябва да сте подготвени.

7. „Мъртви“ линкове

Всячески избягвайте допускането на т. нар. „мъртви” линкове (грешка 404)! Уверете се, че в сайта Ви няма такива страници, било то вътрешни или външни. Наличието на страници, които връщат грешка 404, ще повлияе твърде негативно на авторитета на Вашия сайт.

8. Давайте по същество!

Посетителите на сайта Ви трябва да получат ясна представа каква е неговата тематика, щом попаднат на него. Статистическите проучвания сочат, че по-голямата част от потребителите не обичат да четат дълги статии от екрана на своите компютри, така че пишете максимално сбито и само по същество.

9. Целева аудитория

Никога не преставайте да мислите за своята таргет аудитория! Мислете за хората, които биха проявили интерес към информацията във Вашия уеб сайт. Бъдете съобразителни и не допускайте в сайта да се появява информация, текстове и дори цветове, които да не са част от интересите и разбиранията на Вашата аудитория!

10. Форма за контакт

Винаги поставяйте страница с форма за контакт на своите сайтове, чрез която Вашите посетители да могат да се свързват с Вас. Статистиката показва, че потребителите са по-склонни да попълват формите за контакт с празни полета, отколкото да кликат на линкове към електронни пощи. Винаги се стремете да улеснявате максимално аудиторията си!

10 website pravilaБонус правило:

Вашият сайт има цел! Той не служи и не трябва да служи като поле за самоцелна изява на Вашите програмисти или дизайнери. Напротив, те трябва да съобразят своята работа с целите на Вашия сайт.

И не забравяйте – полезност, полезност и отново полезност! Само тя показва, че сте по-добри от конкурентите!

Вашият коментар