5/5 (5)

Link Building е процесът по набиране на входящи линкове ( inbound links ) към сайт. Това е продължителен процес, изпълнен с много възможности – може да подейства както положително, така и отрицателно върху сайта и неговото позициониране в Google. Ако сайтът няма входящи линкове, търсачките ще го игнорират като ценен ресурс и няма да успеете да достигнете до таргетираната група, към която сте се насочили. С три думи – няма посетители и клиенти.

Все пак Link Buidling не е процес, който цели да допринесе хиляди връзки към сайта. Това е дейност, целяща да привлече качествени, тематични и релевантни линкове от сайтове, които се ползват с голямо доверие пред търсачките. Наред с ползите за по-доброто позициониране, вие ще печелите и нови клиенти от други източници, а не само от търсачката.

При набирането на входящи връзки за сайта е необходимо да се съобразят някои правила:
– изграждайте качествени входящи връзки;
– подбирайте релевантните източници;
– добавяйте постепенно и в продължителен период нови входящи връзки;
– получавайте разнообразни връзки – dofollow, nofollow, sidebar, text, anchor, header, footer и т.н.

5 stupki

Някои оптимизатори не изграждат добри стратегии или при тях изобщо липсва стратегия, вследствие на което се получава споменатия негативен ефект. Целта е стратегията да е добре съставена, за да се постигне желаната цел. Възможностите за изграждане на добра стратегия чрез Link Building са много и разнообразни, но правилният път за оформяне на план за действие е само един, а именно преминаването през няколко етапа:

1. Анализ на получените до момента линкове.
Преди да предприемем каквито и да било действия трябва задължително да се запознаем какво е състоянието на сайта в момента. Необходимо е да се проучи какви линкове са получени, от какви източници и всяка една подробност около тях. Един добър инструмент за тази цел е сайтът Ahrefs. Инструментът е платен, но също така има и безплатен план, който ви дава право на 10 клика на ден върху различни данни. Ако използвате платената версия ще имате възможност да получите информация за общия брой линкове и линкващи домейни, типа и вида на връзките, вида на anchor текстовете, както и данни за новополучени или загубени връзки във времето. Напълно безплатен вариант, чрез който ще можете да разберете цялата тази информация, може да ви предложи сайтът MajesticSEO. Но за да получите тези данни безплатно е необходимо да притежавате сайта, който анализирате. Ако имате достъп до Google Analytics и Google WebmasterTools, значи може да изградите пълна картина на връзките към сайта.

2. Анализ на конкуренцията.
Важен елемент от всяка стратегия за развитие. Чрез правилно проучване на конкуренцията ще разполагате с добра база за сравнение с постигнатото от Вас до момента. Също така е много вероятно да откриете качествени ресурси, от които те са получили линк, и съответно от които и вие може да получите. Колкото повече конкуренти проучите, толкова по-добре за Вас. Пълен анализ на конкуренцията трудно ще успеете да направите, ако не разполагате с платена програма. Горепосочените два сайта могат да Ви свършат чудесна работа, ако решите да платите за тази услуга. Ако не разполагате с ресурс, може да потърсите безплатни инструменти или сайтове, които правят анализ на получените връзки, но бъдете сигурни, че данните няма да бъдат изчерпателни.

3. Анализ на пазара.
Друга важна част е да анализирате състоянието на бранша, в който предлагате своите продукти или услуги. След като сте проучили конкурентите си, е добре да проучите и какво търсят хората. Много често хората допускат грешки, мислейки си, че техните интереси са всеобщи интереси. Това не е така! Проучете добре пазара за нивото на търсене и предлагане към момента. Ако успеете да се справите идеално с тази точка, най-вероятно ще откриете и елемент на предлагане, който все още не е осъществен от конкуренцията.

4. План за изграждане на връзки.
Това вече е съществената точка от link building стратегията. След цялото проучване вече разполагате с достатъчно данни, анализи и знания да изградите една успешна кампания. Но не бива да се успокоявате, тъй като все още е много вероятно да се допуснат елементарни грешки. Най-важните източници на качествени връзки са висококачествени сайтове, чиито домейни са възможно най-стари. Тематичните и релевантни източници са от изключително значение за доброто позициониране. Ако получите връзка от конкурент – още по-добре. Това е и най-трудното, но не и невъзможно за постигане! Най-важното е да съставите план с постепенно изграждане на връзки от тези три източника. Никога не залагайте на бързия ефект и не се стремете да постигнете бързи резултати, защото лесно може да получите наказание от Google.

5. Източници за Link Building.
Най-важните фактори за добро позициониране са съдържанието на сайта и линковете, които са натрупани във времето. Източниците, от които можем да си набавим достатъчно качествени връзки, са много и разнообразни:

– директории
– бизнес каталози
– сайтове за обяви
– социални мрежи
– буукмарк сайтове
– микроблогове
– участие във форумни дискусии
– писане на качествени статии
– публикуване на PR статии
– организиране на състезания, конкурси, игри, анкети
– участие в събития, конференции, семинари
– гост публикации
– създаване на вирусно съдържание – вирусен маркетинг
– членство в асоциации и организации
– новинарски сайтове
– брандинг
– link bait
– създаване на видео
– ревюта
– конкурентни сайтове
– купуване на връзки
– съдържание за вграждане и Widgets
– регионални източници
– сайтове на фондации, неправителствени организации
– купуване на домейни и поставяне на връзки или пренасочване
– пряк обмен на връзки
– интернет реклама – PPC, банер реклама
– мрежа от микросайтове
– affiliate програма
– инфографики
– интервюта
– pdf документи

Ако цените собствения си бизнес е редно да се доверите на специалисти. Ние можем да се погрижим за доброто представяне на Вашия бизнес онлайн, използвайки най-добрите и позволени от Google методи!

Отправете запитване сега!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Коментари: “Планиране на успешна Link Building стратегия

  1. Доста се говори, че буукмарк сайтовете вече не са фактори, а дори и вредят на сайта, също и директориите за статии, защото били спамилка (което си е вярно). В този смисъл доколко е полезно да се употребяват? И ако има известна логика (и то немалка) в релевантните линкове, то може ли Гугъл да ме накаже, защото имам линкове от форуми за коли, музика, строителство и т.н., а бизнеса ми е за техника (например)? Не виждам логика в това, защото хората във форума обичат да си говорят на всякаква тематика, а не да забият в разговор за гипсокартон (примерно) и по цял ден това да правят. Форумите са първото място, където човек ще потърси съвет за нещо от съфорумниците. Напр. ако съм зидаромазач, но искам да си купя нов джиесем, но не знам какъв, логично е да попитам хората, които познавам – в строителния форум. Те като ми дадат линк към онлайн магазин за телефони, защо това да е нерелевантна връзка – човека си пита каквото му трябва и му е отговорено адекватно. В този смисъл търсачките има още какво да усъвършенстват.

Вашият коментар